Do prvog mraza možemo saditi i presađivati trajne biljke. Možemo načiniti i razne popravke kašto su staze, stube, ograde, terase, pergole i sl. Dok su nam dojmovi još svježi, isplanirajmo i napravimo raspored sjetve i sadnje jednogodišnjega cvijeća, začina i povrća za sljedeću sezonu.

U povrtnjaku ima još dosta povrća za ubrati; salate, endivije, radiča, poriluka, kelja pupčara, brokule, kasne cvjetače, zimske crne rotkve, rotkvica, špinata, blitve, matovilca i hrena. Ako ste prije mraza povrće koje dospijeva za berbu prekrili netkanom folijom još neko vrijeme može ostati na gredicama.

Prije no što padne snijeg izvadite preostalu ciklu, mrkvu, peršin, celer i pastrnjak pa zamrznite ili spremite u trap, podrum ili odgovarajuće spremište za zimu.

Višegodišnje povrće i začinsko bilje, kao rabarbaru, timijan, metvicu, matičnjak i kadulju, osobito ako se jako raširilo, razmnožite dijeljenjem i presadite. Niste li dosad, ispraznite klijalište i dezinficirajte ga, a kompost još jednom prorahlite i prozračite.

Prije mraza u zaštićeni prostor spremit ćemo osjetljive biljke koje smo držali na otvorenome. Kako bi dobro prezimjele i ostale zdrave, trebamo ih pregledati i prema potrebi tretirati od štetnika i bolesti. Spremamo i podzemne organe osjetljivih biljaka (dalije, gladiole i kane). Biljke iskopamo iz tla ili izvadimo iz posuda. Nadzemne dijelove odrežemo nekoliko centimetara iznad gomolja ili rizoma, a njih očistimo od zemlje. Ostavimo ih nekoliko dana da se osuše. Potom ih spremimo u papir, pijesak ili treset na svježe i prozračno mjesto zaštićeno od smrzavanja (4 do 10oC, oko 70 % vlage).

Čistoća u vrtu nije važna samo zbog estetskoga dojma. Trebamo ukloniti lišće, grančice i sve odumrle dijelove biljaka. To se odnosi i na biljke završile svoj razvoj (jednogodišnje cvijeće, neki začini i povrće). Ako su biljni ostaci zdravi, odlažemo ih na kompost, a sve bolesne dijelove najbolje je spaliti. Tako ćemo uvelike smanjiti mogućnost razvoja i širenja bolesti i nekih štetnika.

Također, pravo je vrijeme i za sadnju i presađivanje trajnih biljaka (voćaka, drveća, grmova i trajnica). Isto se odnosi na lukovičasto cvijeće (narcisa, tulipan, zumbul) te luk i češnjak. Važno je da to učinimo prije smrzavanja tla. Sadnja u jesen često je uspješnija od proljetne.

 

Izvor: gospodarski. hr