Regululiranje rodnosti jagode obavlja se sljedećim mjerama:

  • uklanjanje starog lišća,
  • rezidba izdanaka
  • zakidanje stolona(nadzemne dio biljke)
  • zakidanje cvjetova

Uklanjanje starog lišća

Ukanjanje starog lišća kod jagode se izvodi u dva navrata, u proljeće pred kretanje vegetacije i poslije berbe tokom ljeta za obnovu novih izdanaka.

Proljetno uklanjanje starog lišća izvodi se pred kretanje vegetacije najčešće tokom 3. mjeseca. Termin izvođenja ovih radova se određuje ovisno od klimatskih uvijeta određenog područja.

Skidaju se svi stari listovi koji su prezimjeli, suhi ili svježi, rezanjem lisne drške. Posao se izvodi se ručno. Pri tome se vodi računa da se ne ošteti centralno stablo i pupoljak, podsjeća dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević.

Orezano lišće se skuplja i iznosi van zasada gdje se spaljuje.

Od tog momenta počinje zagrijvanje folije i zemljišta ispod nje, čime se stimulira kretanje vegetacije. Upravo u tom periodu temperature počinju da rastu iznad vegetacijske nule za jagodu.

Poslije toga slijedi prvo prihranjivanje gnojivima.

Ručno uklanjanje starog lišća je kvalitetnije, ali zahtjeva angažman radne snage, što poskupljuje proizvodnju posebno na velikim površinama.

Drugo uklanjanje strog lišća izvodi se poslije berbe ručno ili upotrebom trimera, s tim da treba voditi računa da se ne kosi suviše nisko i ne ošteti centralni pupoljak glavnog bokora, naglašava Milosavljević.

Rezanje grma jagode

Mjera rezanja grma jagode se rijeđe primjenjuje u praksi, uglavnom zbog straha proizvođača da ne dođe do oštećenja sadnice, kao i zbog nepravovremenog izvođenja ove mjere.

Ova mjera se sastoji u uklanjanju oštrim nožem novih bočnih prirasta koji se javljaju poslije berbe u drugoj ili u kasnijim godinama uzgoja jagode.

Rezanje grma jagode obično se obavlja tokom 3. mjeseca zajedno sa uklanjanjem prezimjelog i osušenog lišća, ako to vremenski uvjeti dozvole.

Ovaj zahvat, savjetuje Milosavljević, treba da prate sljedeće agrotehničke mjere u zasadu:

  • tretiranje radi dezinfekcije i sprječavanje razvoja patogena primjenom adekvatnih fungicida
  • prvo proljetno prihranjivanje
  • okopavanje jagode.

Izvor: poljosfera.rs

Foto: congerdesign/Pixabay