U usporedbi s 2019., vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda porasla je za 0,4%, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite  proizvodnje poslovnih subjekata pala za 1,3%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava porasla za 3,0%.

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2020. iznosila je  7 880,0 milijuna kuna. Od toga je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 4 689,5 milijuna kuna ili  59,5%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih  gospodarstava iznosila 3 190,4 milijuna kuna ili 40,5%.

U usporedbi s 2019., vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda porasla je za 0,4%, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite  proizvodnje poslovnih subjekata pala za 1,3%, dok je vrijednost otkupa  od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava porasla za 3,0%.

Na blagi porast ukupne vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini  utjecali su biljni proizvodi, što je uglavnom prouzročeno povećanim  cijenama otkupljenih i prodanih proizvoda.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i  prodaje u 2020. imaju žitarice, 45,2%, uljarice, 21,1%, vino, 9,3%, i  povrće, 6,3%. U toj skupini porast vrijednosti zabilježen je među  žitaricama, 13,0%, na što je utjecao porast količina i cijena, dok je u  ostalim skupinama zabilježen pad vrijednosti, uglavnom zbog manjih  količina.

U strukturi vrijednosti stočarstva najveći udio čini kravlje mlijeko, 27,1%,  svinje, 25,3%, i goveda, 23,2%. U svim spomenutim skupinama  proizvoda zabilježen je pad vrijednosti. U skupinama kravljeg mlijeka i  goveda pad je prouzročen smanjenim otkupljenim i prodanim  količinama, dok su na pad vrijednosti u skupini svinja utjecale manje  otkupne i prodajne cijene.

 

Izvor: Agrobiz.hr

Fotografija: ikon/Pixabay