Rani krumpir bit će kvalitetan i dobro će roditi ako se pravilno odaberu vrlo rane i rane sorte, posade naklijali i deklarirani gomolji, nastire zemljište i biljke pokriju odgovarajućom folijom. Sadnjom izrođenih gomolja vegetativni organi u početku rastu sporije, a urod se značajno smanjuje.  Razmnožavanjem istog sadnog materijala iz godine u godinu, bez kontrole zdravstvenog stanja, dolazi do starosne degeneracije.

U zadnje vrijeme često primjenjuje sustav zalijevanja “kap po kap”. Najbolja je traka promjera 16 i debljine “zida” 0,1 mm. Ispusni otvori trebali bi biti razmaknuti 30 cm. Trake se polažu istovremeno sa sadnjom. Preko gredica postavlja se foto ili biorazgradiva folija, što omogućuje bolje čuvanje vlage i povećanje temperature tla, a naklijani gomolji niču 22 do 27 dana ranije.

Za sadnju se koriste sjemenski gomolji mase 50 do 60 grama. Ako su teži od 80 grama, režu se na pola, 8 do 10 dana prije sadnje kako bi se rezana površina osušila. U tom slučaju obavezna je dezinfekcija noža pri svakom rezu u 30%-tnom rastvoru formalina. Za bujne i kasne sorte preporučuje se razmak između redova od 60 cm a u redu 40 cm. Za slabije bujne i rane sorte razmak je 50 x 35 cm. U prvom slučaju po hektaru je potrebno 1600 do 1800 kg sjemenskog krumpira, a u drugom 3200 do 3500 kg, no optimalno za ovaj oblik sadnje je oko 2000 kg. U našim krajevima je optimalno vrijeme za naklijavanje gomolja od 28. ožujka do 5. travnja.

Optimalno vrijeme sadnje je dan ili dva nakon pojave punog mjeseca kada tlo na koje se polažu gomolji ima temperaturu od oko 10° C. Važno je poštovati ovu preporuku i kontrolirati dane parametre.

Manje je poznato da se krumpir može uzgajati bez ukopavanja u tlo, korištenjem natrulog sijena i slame kao pokrivke, koji se više ne mogu koristiti za ishranu stoke a ni za prostirku u stajama. Tehnološki postupak je znanstveno provjeren i može se preporučiti kao dodatni vid korištenja slabo plodnih poljoprivrednih površina. Ovim postupkom izbjegavaju se: priprema zemljišta oranjem, okopavanje, nagrtanje kućica, suzbijanje korova pesticidima i dodatno zalijevanje tijekom sušnog razdoblja vegetacije kao i neracionalno gnojenje mineralnim gnojivima. Pojava krumpirove zlatice se može učinkovito suzbiti puštanjem mladih fazana i druge živine na mjesto uzgoja.

 

Izvor: Glasnik zaštite bilja 3/2007, Kantoci, D.

Fotografija: LEWEMexico/ Pixabay