Sadnju lukovica u proljeće podrazumijeva sadnju lukovica koje cvjetaju tijekom ljeta i jeseni.

Cvijeće čija se sadnja lukovica u proljeće ponavlja svake godine su kane, anemone, frezije, ljiljani, gladiole itd. Kod kupnje potrebno je obratiti pažnju na lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s plijesni, takve lukovice ne treba kupovati. Kvalitetne lukovice na pogled su zdrave, čvrste i sa svih strana neoštećene. Primjerice, tulipani trebaju imati neoštećenu ovojnicu jer su u suprotnom su podložni bolestima.

Kada sadimo lukovice, moramo pripaziti na dubinu sadnjesadimo.  Gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo, pa se svakako potrudite da vaše tlo za sadnju lukovica u proljeće bude pjeskovito i propusno tlo.

Tlo koje je zbijeno popravite dodavanjem humusno-tresetnog supstrata koji rahli tlo, a ujedno je i gnojivo i pijesak. Lukovice posadite na dubinu jednaku dva do tri puta njihove visine.

Prilikom sadnje lukovicu čvrsto utisnite u tlo, tako da baza bude u dodiru s tlom. Ako je samo spustite u rupu, ispod lukovice se stvori zračni džep pa se ne može ukorijeniti. Najčešći razmak sadnje je 8 do 10 cm za sitne lukovice, a 10 do 20 cm za krupnije.

Lukovice ne sadite neposredno uz debla stabala jer je ondje tlo siromašnije i suho.

Proljetne lukovice neotporne su na niske temperature, zato ih sadite nakon opasnosti od mrazeva.

Dalije i begonije nisu otporne na mraz pa ih posadite u tegle i držite u zatvorenom prostoru sve dok opasnost od mraza ne prođe. Zatim ih, kad u potpunosti nestane hladnoće, možete  presaditi iz tegli u vrt. Osigurajte im izdašnu količinu sunčeve svjetlosti i topline.

FOTO: bluebudgie/Pixabay