Kalendar sjetvenih radova u vrtu dijeli se prema godišnjim dobima, a u svakom se mjesecu sadi određeno povrće. Sadnja povrća u ožujku se u pojedinim krajevima razlikuje od mjeseca do mjeseca.

Tijekom ožujka često imamo lijepo vrijeme,  no ne savjetuje se žuriti s glavninom sjetve i sadnje nakon samo par lijepih sunčanih toplih dana.

Ožujak je idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tijekom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. Ako vremenski uvjeti to dopuste, u cvjetnjak ukopajte kompost ili peletirano gnojivo te tako pripremite tlo za narednu sezonu. Osim cvjetnjaka prihranite i ukrasno drveće, grmlje i živice.

Provodi se zaštita povrća od bolesti i štetnika. Na otvorenom prostoru siju se bob-mahunar, cikla, grašak, pastrnjak, mrkva, peršin, šparoga, crni korijen, blitva, rotkva, rotkvica, špinat. Na otvorenom polju sade se kupus, kelj i salata.

Sadnja povrća u ožujku po sjetvenom kalendaru povrća, rezervirana je za sadnju presadnica, i to krastavaca, paprike, patlidžana i rajčice. Mraz je u ovom razdoblju vrlo opasan, pa je poželjno sadnice jagoda zaštititi agrotekstilom. Tako ćete stvoriti ugodnu proljetnu klimu jagodama, a one će uzvratiti ranijom cvatnjom i kvalitetnijim plodovima.

Na otvorenom prostoru još možemo saditi i bob, crni korijen, pastrnjak, šparogu i špinat.

Sadnja povrća u ožujku prvenstveno podrazumijeva predsjetvenu pripremu tla za sjetvu i sadnju povrća te se provodi zaštita povrća od bolesti i štetnika.

U voćnjaku sadnja novih grmova malina je u tijeku, sadite ih uz ogradu, te im tako osigurajte oslonac, a sebi jednostavniji pristup plodovima. Po Premažite debla voćaka zaštitnim sredstvima protiv mrazopuca (velikih temperaturnih razlika između dana i noći). Ovdje su najosjetljivije marelice, breskve i nektarine. Također pripazite na mraz, manje krošnje možete zaštitite agrotekstilom.

Uredite  travnjake uz cvjetnjak, stazu i vrt, ali i oko voćaka. Prva košnja mora biti nešto viša nego inače, u protivnom dolazi do osjetljivosti trave na toplinu i isušivanje, odnosno na hladnoću i vlagu. Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove potrebno je obnoviti. Takve površine pograbljajte pa ih u tankom sloju posipajte mješavinom komposta, pijeska i sjemena trave.

Fotografija: terimakasiho/ Pixabay