Jeste li se ikada pitali možete li i kako uzgojiti hrast iz žira? Gdje podići mladicu? Kako ga zalijevati i koliko je vremena potrebno? Na pravom ste mjestu. Prije ove avanture važno je znati kako uzgoj hrasta iz žira nije nimalo jednostavan proces te za njegovu uspješnost treba biti strpljiv.

Sadnja žira izravno u tlo

Zbog slabe klijavosti preporučujemo sadnju više žireva odjednom. Kako biste smanjili negativan učinak ličinki štetnika i gljivica, prije sadnje žir(eve) dobro isperite toplom vodom. Zasaditi ga možete na otvoreno tlo sa što više sunčanih sati tako da ga položite vodoravno na dubinu od pet do šest centimetara. Zbog snažnog sustava korijenja preporučuje se sadnja najmanje šest metara od ostalih stabala i zgrada. U sadnu jamu možete dodati i malo šumskoga tla koje će povećati uspješan razvoj sadnica.

Sadnja u tegli

Za opciju sadnje u tegli na proljeće, žireve tijekom zime morati staviti u stanje hibernacije. To ćete napraviti tako da žir stavite u dobro zatvorenu posudu napunjenu piljevinom, mahovinom ili korom drveta na temperaturi od 0 °C. Sjeme treba u posudi ostati 60-ak dana prije klijanja uz redovito prskanje i miješanje. Kada se pojave prvi mali korijeni, vrijeme je za sadnju. Za podlogu u tegli možete staviti šumsko tlo pomiješano sa supstratom za uzgoj presadnica.

Nakon što vaša mladica izraste oko 15 centimetara i dobije najmanje pet jakih i zdravih listova, možete ju zasaditi negdje na otvorenom. Za zaštitu mjesta sadnje od isušivanja, oko sadnice možete staviti piljevinu ili mulch.

Svoju mladicu prve dvije godine trebate redovito zalijevati, a gnojidba slijedi tek nakon dvije godine.

Iako u ovo vrijeme gotovo svugdje možete naći plodove žira, pripazite na njihovu kvalitetu. Ako odraslo deblo pokazuje znakove bolesti, vjerojatno je takav i plod, što će rezultirati i sadnicama lošije kvalitete.