Krajem tjedna odlučivat će se o sudbini osječke Šećerane. Proizvodnja je nedavno ugašena i u virovitičkoj Šećerani. Radnici se sve češće pozivaju na otkazivanje ugovora i u osječkoj Tvornici šećera.

Iz osječke šećerane otišla je skupina od ukupno 230 radnika. Strahuje se da osječku Tvornicu šećera čeka stečaj i gašenje poput virovitičke nakon 114 godina.

Vlasnik tvornice je Hrvatska industrija šećera, tvrtka koja je nastala 2019. godine, a u kojoj su se objedinile sve tri hrvatske šećerane, u Viroviti, Osijeku i Županji. Kako je tada tportal izvjestio, u novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Osnovni cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera, ponovljeno je tada, je stvaranje većeg i efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja, može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.

Predsjednik Uprave Željko Zadro u telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV je rekao kako još ništa ne može potvrditi te da potkraj tjedna dolazi u Osijek. Na situaciju je upozoravao još prije dvije godine navodeći kako je ‘to jedan kaos’.

‘Prodajemo šećer ispod svake kalkulacije. Ne postoji niti jedna tvornica, niti tvrtka u Europi, a ni u svijetu, koja posluje pozitivno’, rekao je Zadro još 2019. godine.

Kaos je počeo nakon ukidanja kvota na europskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od europske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi jer je u Uniju ušla kad se ona već podijelila. Na kraju se suočila s padom otkupnih cijena i unatoč izdašnim potporama države s drastično manjom proizvodnjom osovne sirovine.

Dok se prije tri godine šećerna repa proizvodila na 19.533 hektara, lani je se gotovo prepolovila i pala na 11.006 hekatara. Rekordna godina u proizvodnji šećera je, pak, 2014. kada je u Hrvatskoj proizvedeno 374.048 tona dok se lani ‘srozala’ na trećinu odnosno 125.897 tona šećera.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković za Novu TV je rekla kako će ovih dana nastojati motivirati i povećati površine te dodala kako ne misli da ćemo ostati bez domaćeg šećera.

U Hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu tvornicu, i to ove godine.

FOTO: donjasnl0/Pixabay