Lovor ( l. Laurus Nobilis ) je višegodišnji zimzeleni grm, koji može narasti u stablo, iz porodice lovora ( l. Lauraceae ). Najrasprostranjeniji  je u Europi, jugozapadnoj Aziji, sjevernoj Africi i na Mediteranu. Od vremena antike bio je iznimno cijenjen kao sveto drvo. Grančice odnosno vijenci lovora darivani su pobjednicima i pjesnicima u znak iznimne počasti i slave.

Danas se lovor koristi u hortikulturi kao stablo ili kao živica oblikovana u formu, u kulinarstvu kao začin i u pučkoj medicini kao ljekovita biljka.

Listovi i bobice lovora puni su eteričnog i masnog ulja, a od aktivnih tvari prvenstveno sadrži pinen i cineol, stoga lovor zasluženo nosi epitet ljekovite biljke. Lovor traži toplu i vlažnu klimu, a u takvim uvjetima naraste i do 18 metara visine, tvoreći široku i gustu krošnju. U mladosti ima tanku, sivu i glatku koru koja s vremenom postaje siva i hrapava.

Listovi lovora su duguljasti, prema vrhu zašiljeni, dugi od osam do dvanaest, a široki tri do pet centimetara. Lovor cvjeta sitnim sivim do žutim cvjetovima. Budući da se radi o dvodomnoj biljci, stablo može nositi muške ili ženske cvjetove. Plod je koštunica, ovalnog oblika, crne boje, a nastaje oplodnjom iz jednog cvijeta. Sadržava samo jednu sjemenku.

Lovor raste na dobro dreniranom tlu na sunčanom ili blago sjenovitom položaju. Tlo može biti glinasto, pjeskovito ili ilovasto. Razmnožavanje lovora je preko sjemena, reznicama, mladicama i položenicama. Vrlo dobro podnosi rezidbu pa se oblikuje kao stabalce, grm ili u piramidalnom obliku.

Listovi se koriste svježi ili suhi, a sakupljaju se najčešće ljeti i suše, iako se mogu brati cijele godine. Svježe osušeni listovi imaju snažniji okus i aromu od svježih listova. Sušeni listovi nikako se ne bi trebali skladištiti dulje od godinu dana jer će izgubiti svoj okus. Listove lovora treba čuvati u staklenci zaštićenoj od zraka i svjetlosti. Za popravljanje okusa hrani mogu se koristiti i suhi plodovi lovora. Lovor je vrlo otporan na bolesti i štetočine, pa je idealan za sadnju pored osjetljivih biljaka.