Sjetva povrća počinje izborom odgovarajućeg hibrida sjemena i supstrata kao temeljne podloge za proizvodnju rasada. Kada se ona obavi jedna od najčešćih grešaka u pravilnoj proizvodnji rasada je pretjerano zaljevanje istog. Sa tim se uzrokuje razvoj plitkog korjenovog sustava zbog kojeg biljka loše crpi  vodu što rezultira pojavom poljeganjem rasada.

Bolest poljeganja rasada napada različite povrtarske kulture i izaziva sušenje biljaka čime se stvaraju veliki ekonomski gubici proizvođačima.

Šta dovodi do poljeganja rasada?

Najčešće su to su gljivice iz roda Pythium spp., Phytophthora spp., Rhizoctonia sppFusaruium spp, koje se nalaze u prizemnom sloju zemljišta i intenzivno se razvijaju baš u ovakvim uvjetima.

Patogen se razvija na temperaturama od 5-400C, (Opt. 22-280C= i pri kiselosti zemljišta 4,5-7,5pH). Tkivo tek isklijalih biljaka je jako osjetljivo. Na izniklim biljkama oboljeva korjen ispod zemlje ili stablo u prizemnom djelu koje dobija mrku boju i nekrotira.

Ovo rezultira poljeganjem biljaka i brzim sušenjem same biljke. Pri većoj vlažnosti i temperaturi proces je ubrzan i biljka se jednostavno istopi , zbog te pojave se ova bolest u narodu zove još i topljenje rasada.

Kako sprečiti ovu bolest?

U cilju suzbijanja navedene bolesti kompanija Agrounik preporučuje AGROUNIK TEHNOLOGIJU u proizvodnji rasada. Prvi tretman preparatom ERWIX izvršiti u količini 150ml/10 litara vode (2 lit/m2) i njime zaliti usijani kontejner sa sjemenom povrća .

Drugi tretman obaviti u fazi križanja listova također preparatom ERWIX u količini 150ml/10 litara vode (2 lit./m2) i treći tretman ERWIX u količini 150ml/10 litara vode u fazi pikiranja rasada.

Ovim tretmanima ujedno vršimo i zaštitu od bakterije Xanthomonas campestris.

Autor teksta: dipl. inž. Ivan Špakovski

Izvor: agromedia.rs